piątek, 7 styczeń 2022
Według oficjalnych danych w polskich gospodarstwach domowych każdego roku marnuje się około 2-3 mln ton żywności. To nie tylko wielkie marnotrawstwo i strata pieniędzy, ale i działanie szkodliwe dla środowiska, przyczyniające się do niepotrzebnego zwiększania produkcji najczęściej syntetycznych opakowań, większego zużycia energii, wody, nawozów sztucznych czy środków ochrony roślin.
Podstawą jest utrzymywanie względnego porządku w lodówce i kuchennych szafkach. W ten sposób na bieżąco obserwujesz, których produktów zaczyna ubywać i trzeba uzupełnić ich zapas. Jeśli te same produkty masz poupychane w różnych miejscach, o części z nich na pewno zapomnisz i ulegną one przeterminowaniu. Po drugie rób listę zakupów. Dzięki temu ryzyko ulegnięcia szaleństwu promocji znacząco się zmniejszy i będziesz kupować jedynie te produkty, których aktualnie potrzebujesz. Po trzecie nie przesadzaj z zapasami. Oczywiście niektóre produkty mogą być przechowywane dłużej - mąka, ryż czy olej, ale zakup kilku kilogramów jabłek, worka ziemniaków czy dużej ilości wędlin w plastrach dla jednej lub dwóch osób zwykle oznacza marnotrawstwo. Takie produkty szybciej się zepsują, niż zdążysz je zjeść. Po czwarte kontroluj terminy przydatności do spożycia. Produktu o krótkich terminach staraj się zużywać w pierwszej kolejności. I na koniec, staraj się przetwarzać pozostałą żywność, z którą nie masz co zrobić. Nadwyżkę niektórych produktów możesz poddać pasteryzacji lub zamrozić. Z niezjedzonych owoców możesz ugotować kompot, który zastąpi sok, a pozostałych po mięsie kości przygotować wywar na zupę.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy