Wysyłka już w 24hWysyłka już w 24hKoszty dostawy już od 8,60 złInfolinia: +48 505 806 892
Szybki kontakt

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

środa, 7 lipiec 2021

Najprostszym sposobem na utrwalenie samodzielnie przygotowanych przetworów z owoców lub warzyw jest ich pasteryzacja, czyli szczelne zamknięcie w słoiku i gotowanie. W przypadku owocowych dżemów dodatkowa pasteryzacja może okazać się jednak zbędna – wystarczy do wyparzonych słoików nałożyć gorącą owocową pulpę zmieszaną z cukrem i je mocno zakręcić. Pasteryzować możemy również przetwory mięsne oraz grzyby.

Sól - naturalny konserwant

Obok procesu pasteryzacji, dla zwiększenia trwałości domowych przetworów, możemy korzystać również z naturalnych konserwantów, czyli soli – możemy używać zwykłej, drobno mielonej soli kuchennej lub kamiennej. Sól wykorzystujemy m.in. do przygotowania popularnych kiszonek – w warunkach domowych najczęściej kisimy kapustę i ogórki. W pierwszym przypadku drogą do sukcesu jest dobre ubicie kapusty, tak by pomiędzy jej włóknami było możliwie mało powietrza. Po ukiszeniu kapusty w dużym kamiennym garnku lub beczce, przekładamy ją do słoików – nie musimy ich pasteryzować. Z kiszonymi ogórkami jest nieco inaczej. Jeśli nie chcemy ich pasteryzować, słoiki z ogórkami, koprem i chrzanem wystarczy zalać gorącym roztworem wody z solą i zakręcić. Najlepiej ustawić je dnem do góry, dzięki czemu nakrętki złapią i się uszczelnią. Przez kilka dni ogórki będą delikatnie buzować (kisnąć) i jest to zupełnie normalne. Po kilku dniach przenosimy je w chłodne miejsce. W innym przypadku wciąż będą pracować i szybciej stracą przydatność do spożycia. Dla pewności kiszone przetwory z ogórków możemy pasteryzować. Warto jednak pamiętać, że słoiki z kiszonymi ogórkami gotujemy tylko przez kilka minut.

Ada

Płatności:system payUBezpieczeństwo:rzetelny regulaminDostawy:dostawca DPD dostawca inpostdostawca rabendostawca Orlen