Witaj w Clineo! Czego dziś potrzebujesz?
Infolinia: 505 806 892 Wysyłka już w 24h Koszt dostawy już od 8,60zł

Sposoby na przesoloną zupę

2018-09-24

Przesolenie zupy może przydarzyć się każdemu, nawet wytrawnej kucharce. Bez obaw!

Najprostszym sposobem na uratowanie zupy jest zmiana proporcji. Dodaj wody i pozostałych składników – ulubionych warzyw, które pomogą zmniejszyć zasolenie wywaru. Niewielką ilość soli zneutralizujesz, zabielając zupę mlekiem, jogurtem lub śmietaną, co dodatkowo wpłynie na jej kremową konsystencję.

Jeśli przesoliłaś zupę, Twoim sprzymierzeńcem będą dwa produkty: ziemniak oraz jabłko. Oba działają niczym gąbką, w związku, z czym podczas gotowania (ok. 10 minut) wchłoną nadmiar soli. Pamiętaj, aby nie dopuścić ich rozgotowania. Na podobnej zasadzie działa ryż w woreczku, który również wykazuje właściwości higroskopijne.

Ostatni sposób polega na dodaniu do zupy surowego białka jajka (lub dwóch). Po ścięciu się białka wystarczy je wyjąć – kilka chwil i sytuacja opanowana.

Ada

Porady

Zobacz wszystkie
Kontakt