piątek, 25 listopad 2022
Wzbogacone tlenkiem ołowiu, przez to ciężkie, ale nadające się do cięcia szkło kryształowe po wykonaniu szlifów charakteryzuje się zdolnością do rozszczepiania światła. Produkowane z takiego szkła wazony wyróżnia niezwykły blask i migotanie we wszystkich kolorach tęczy. Jeśli chcesz zachować tego typu zdolności przez możliwie długi czas, pamiętaj o właściwym obchodzeniu się z kryształami.
Do mycia kryształów używaj wyłącznie zimnej wody. Pod wpływem ciepła kryształy mogą matowieć, tym samym tracąc swój podstawowy atut. Do wody możesz dodać odrobinę płynu do naczyń, dzięki czemu łatwiej pozbędziesz się typowych zabrudzeń i delikatnych osadów. Jeśli nie chcesz ryzykować zacieków, kryształowy wazon wypłucz w zimnej wodzie z octem. Przygotuj roztwór w proporcji ćwierć szklanki octu na litr wody. Przy trudniejszych zabrudzeniach i osadach wapiennych do wymycia kryształowego wazonu, zamiast płynu do naczyń, możesz użyć sody oczyszczonej. Uważaj tylko z szorowaniem, bo kryształy są dość miękkie i łatwo je porysować.
Po dokładnym umyciu i wypłukaniu kryształowego wazonu jego powierzchnię można jeszcze wypolerować miękką ściereczką, tym samym zwiększając efekt blasku. W przypadku delikatnie zmatowionych kryształów do polerowania można wykorzystać zwykłą sól kuchenną, drobnoziarnistą lub denaturat. Po polerowaniu denaturatem lub solą wazon zaleca się jeszcze raz umyć i wypłukać w wodzie z octem. W usuwaniu zmatowień pomaga również kąpiel w obierkach ziemniaków. Wazon zanurzamy na kilka godzin w wodzie z obierkami i płuczemy.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy