Wysyłka już w 24hWysyłka już w 24hKoszty dostawy już od 8,60 złInfolinia: +48 505 806 892
Szybki kontakt

Jak długo przechowywać przetwory w słoikach?

czwartek, 22 lipiec 2021

Dzięki pasteryzacji słoiki z domowymi przetworami możemy przechowywać przez wiele miesięcy, sięgając po nie zimą czy wczesną wiosną, gdy dostęp do świeżych owoców sezonowych i niektórych warzyw jest wciąż dość mocno ograniczony lub zwyczajnie są one bardzo drogie. Poza tym domowe kompoty, korniszony czy kiszonki mają niepowtarzalny smak, a dzięki pasteryzacji możemy się nim cieszyć przez cały rok.

Co to jest pasteryzacja?

To proces obróbki termicznej mający na celu zabicie drobnoustrojów znajdujących się w wybranych produktach, tak by zahamować proces ich rozkładu czy fermentacji. Zamknięte w słoikach przetwory gotuje się przez kilka-kilkadziesiąt minut (w zależności od ich rodzaju), a następnie odkłada w chłodne miejsce, najczęściej do spiżarki lub piwnicy. Kluczem do powodzenia procesu pasteryzacji jest szczelne zamknięcie słoika. W innym przypadku do jego wnętrza dostanie się powietrze i przechowywany produkt zwyczajnie się zepsuje – skiśnie lub pokryje się pleśnią. Niestety nawet prawidłowo zabezpieczone i przechowywane w chłodnym miejscu słoiki z przetworami nie gwarantują, że ich zawartość z czasem się nie zepsuje. Im starszy produkt, tym większe ryzyko utraty smaku i pożądanych właściwości.

Zaleca się, by domowych przetworów nie przechowywać dłużej niż rok i w miarę możliwości ostatnie z nich spożytkować wczesnym latem – w tym czasie zwykle zaczynamy robić nowe przetwory. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że przetwory mają dwa lata lub więcej i wciąż są zdatne do spożycia. Jeśli jednak zmienią kolor, a na ich powierzchni zauważymy kożuch z pleśni, wówczas nadają się już tylko do wyrzucenia.

Ada

Płatności:system payUBezpieczeństwo:rzetelny regulaminDostawy:dostawca DPD dostawca inpostdostawca rabendostawca Ruch