Wysyłka już w 24hWysyłka już w 24hKoszty dostawy już od 8,60 złInfolinia: +48 505 806 892
Szybki kontakt

Plamy z czekolady - najlepsze sposoby na ich wywabianie

czwartek, 3 czerwiec 2021

Kto z nas nie lubi czekolady? Słodkie przekąski to jednak ryzyko uciążliwych zabrudzeń, z którymi na szczęście możemy sobie dość łatwo poradzić - wystarczy odrobina wprawy i kilka ogólnodostępnych produktów.

Gdy zabrudzenie jest niewielkie, zwykle wystarczy zeskrobać czekoladę z tkaniny, uważając przy tym, by jej nie rozetrzeć. Następnie należy przepłukać materiał zimną wodą i pozostawić do namoczenia w mieszance wody z detergentem lub środkiem enzymatycznym, który z łatwością poradzi sobie z rozpuszczeniem organicznego osadu. W przypadku odzieży bawełnianej do wywabiania plam z czekolady nadaje się mieszanka wody z denaturatem (alkohol etylowy). Niestety przy kolorowych tkaninach zbyt silny roztwór może powodować odbarwienia. Dlatego z tej metody należy korzystać ostrożnie, najlepiej wcześniej testując mieszankę na małym kawałku materiału. Do wywabiania plam z czekolady, z tkanin syntetycznych, najlepiej używać gliceryny (glikol propylenowy) i chłonnej bibuły – na plamę z dwóch stron nanosimy warstwę gliceryny, obkładamy bibułą i przyciskamy. Chłonną bibułę wymieniamy tak często, aż na jej powierzchni nie będzie już śladów po czekoladzie. Gdy nie masz pod ręką bibuły, możesz przygotować mieszankę gliceryny z żółtkiem. Powstałą papkę nałóż na plamę, chwilę odczekaj i wypłucz materiał pod zimną wodą.

Pozostałości po wywabionej plamie z czekolady możesz się pozbyć, wcierając w zabrudzone miejsce rozwodniony w wodzie proszek do prania. Gdy papka z proszku wniknie w tkaninę i detergent rozpuści resztki tłustego osadu, należy ją wypłukać w ciepłej wodzie.

Ada

Płatności:system payUBezpieczeństwo:rzetelny regulaminDostawy:dostawca DPD dostawca inpostdostawca rabendostawca Ruch