wtorek, 6 wrzesień 2022
Gdy planujesz uroczysty obiad lub kolację, pomyśl nie tylko o serwowanych potrawach, ale i odpowiednim przygotowaniu zastawy stołowej oraz sztućców. Gdy są to sztućce wykonane ze stali nierdzewnej, warto zadbać o ich czystość, usuwając zacieki i nabłyszczając ich powierzchnię. Gdy sztućce są nowe, zwykle wystarczy przetrzeć je miękką ściereczką. W przypadku sztućców, które mają już dobrych kilka lat, można spróbować je odświeżyć. Jak to zrobić?
Do usuwania zabrudzeń powierzchniowych, nieestetycznych zacieków i plam od wody, najlepiej używać zwilżonych ściereczek. Gdy już pozbędziesz się plam, sztućce wycierasz do sucha i od razu polerujesz. Najlepiej nadają się do tego miękkie ściereczki z mikrofibry. Pamiętaj, by dokładnie wyczyścić całą powierzchnię sztućców, co jest szczególnie ważne w przypadku widelców. Przecieramy nie tylko widoczne powierzchnie, ale w miarę możliwości również przestrzenie pomiędzy zębami.
Stare sztućce można odświeżyć przy pomocy kwasku cytrynowego lub octu spirytusowego. Wystarczy przygotować roztwór z kwasku i wody lub wody i octu. W tym ostatnim przypadku zalecana proporcja to około 10 łyżek octu na 1 litr wody. Sztućce umieszczamy w roztworze i gotujemy przez kilkanaście minut. Następnie wyjmujemy z wody, płuczemy i wycieramy do sucha. Do polerowania stalowych sztućców wykorzystać można również oliwę. Wystarczy nałożyć kilka kropli oliwy na miękką ściereczkę i wypolerować nią sztućce. To sprawdzony sposób na nabłyszczanie i ochronę stali.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy