Poniedziałek, 18 styczeń 2021
Ludzie dzielą się na zwolenników mikrofalówki i zadeklarowanych przeciwników. Wszyscy zgadzają się jednak co do tego, że jak każde kuchenne urządzenie musi być czysta. W wielu domach mikrofalówka to najczęściej używany sprzęt, w którym szybko można podgrzać, rozmrozić czy ugotować potrawy. Wymaga systematycznego czyszczenia, a poza różnego rodzaju preparatami dostępnymi w sklepach rewelacyjnie sprawdza się to, co masz w kuchni. Tak będzie taniej i zdrowiej. Warto również przykrywać dania pokrywką, by jak najmniej się rozpryskiwały podczas podgrzewania lub też stosować dodatkowy talerz. Na co dzień do czyszczenia wystarczy użyć miękkiej wilgotnej ściereczki, aby nie doprowadzić do zapieczenia plam, brudu, tłuszczu i resztek jedzenia. Nie tylko odbierają apetyt, ale również wpływają na funkcjonowanie urządzenia. Jeśli chcemy gruntownie wyczyścić mikrofalę wystarczy użyć cytryny. Roztwór z wodą wkładamy na cztery minuty do urządzenia i włączamy na najwyższej mocy. Powstała para sprawi, że zanieczyszczenia będzie można łatwo usunąć ściereczką, a po wszystkim pozostaje przyjemny zapach. Podobnie działa ocet – czyści i odkaża. Postępuje się analogicznie – czyli podgrzewa roztwór z wody, a następnie myje wszystkie elementy. Przy większych przypaleniach zastosuj sodę oczyszczoną. Regularnie myj również talerz mikrofalówki pod bieżącą wodą z płynem do mycia naczyń.
Ada
Zapisz się na newsletter i odbierz KUPON RABATOWY WYSOKOŚCI 5% na zakupy